من، محمد رضا عبداله زاده،  در این مطلب سعی کرده ام که تجربیات واطلاعاتی را که در این چند سال داشته ام در اختیار مشتریان و بازدید کنندگان وب سایت قراردهم .این مطلب، صرفا اطلاعات و تجربیات من در این زمینه به عنوان فروشنده زنجیر جبران آسانسور هست و امیدوارم که مورد توجه خریداران زنجیر جبران آسانسور و شرکتهای آسانسوری قرار گیرد.  

در بازار ایران 3 نوع یا 3 مدل زنجیر جبران آسانسوروجود دارد:

  1. زنجیر جبران کنف دار یا با طناب کنف : این مدل، قدیمی ترین مدل زنجیر جبران است که در بازار آسانسور ایران مورد استفاده قرار گرفته است و تنوع خوبی از لحاظ وزن داراست ولی ظاهر خوبی ندارد و شکیل نیست . ضمن اینکه طناب آن بعد از مدتی پوسیدگی پیدا میکند و باید تعویض گردد که مستلزم هزینه مجدد برای طناب کشی و نصب مجدد آن است . این مدل مناسب هر ساختمان و آسانسوری نیست و باید در نصب آن شرایط آسانسور بررسی گردد . ولی قیمت این مدل زنجیر جبران، پایین است و در واقع  ارزانترین مدل زنجیر جبران آسانسور، همین مدل است.زنجیر جبران با طناب کنفی
  2. زنجیرجبران آسانسور با روکش وارنیش : شیرینگ حرارتی یا روکش حرارتی یا وارنیش یک روکش پلاستیکی شکل است که با توجه به مواد به کار رفته در ساخت آن، در اثر حرارت بجای سوختن شروع به جمع شدن می کند، و اگر یک قطعه ای مثل زنجیر را  داخل شیرینگ حرارتی قرار دهیم و حرارت دهیم،شیرینگ به زنجیر خواهد چسبید. ظاهر این زنجیر جبران نسبت به مدل طناب دار بهتر و شکیل تر است و تنوع خوبی از لحاظ  وزن داراست . پوسیدگی روکش وارنیش در این مدل کمتر است و احتمال زنگ زدگی زنجیر، بر اثر رطوبت چاهک آسانسور،کاهش پیدا میکند. قیمت زنجیر جبران وارتیش شده، نسبت به زنجیر جبران آسانسور طناب دار بالاتر است ولی به علت افزایش قیمت زنجیر، مزیت قیمتی خاصی نسبت به زنجیر جبران باتومی ندارد.

زنجیر جبران آسانسور با روکش وارنیش


3.زنجیرجبران آسانسور مدل کابلی یا باتومی: در این مدل، مواد شیمیایی PVC  به اطراف زنجیر تزریق میگردد بطوریکه ظاهر آن بصورت کابل یا باتوم درمیاید و زنجیرجبران به هیج وجه قابل مشاهده نیست مگر از دوسر برش زده زنجیر جبران . به این مدل زنجیر جبران آسانسور ، زنجیر جبران بدون صدا نیز گفته میشود. ظاهر آن بسیار شکیل هست و در اوزان 1.49 کیلوگرمی و 2.24 کیلو گرمی و 2.98 کیلو گرمی موجود می باشد که ممکن است در آینده اوزان این مدل زنجیر جبران در بازار افزایش پیدا کند. مدت طول عمر این مدل زنجیر جبران طولانی است و نصب آن راحتر از مدلهای قدیمی تر میباشد . 

زنجیر جبران آسانسور باتومی


عرض برگشت طبیعی در کف چاهک آسانسور نباید کمتر از یک متر باشد و مناسبترین عرض برگشت برای این مدل رعایت حداقل 120 ساتیمتر هست.  چون قوس پائین این نوع زنجیر نسبت به 2 مدل قبلی، دارای قطر و قوس بیشتری هست. لذا نیاز بهزمان  بیشترحرکت و  بازگشت این قسمت به حالت اولیه و طبیعی در زنجیر جبران باتومی هست . به همین دلیل به فضایی به قطری حدود یک الی یک متر و بیست سانتیمتر نیاز هست . عدم رعایت نکته بالا، باعث  ترک خوردن روکش زنجیر جبران و در نهایت پیچش زنجیر جبران میگردد و خساراتی را بوجود خواهد آورد .مخصوصا"در آسانسورهایی که قاب وزنه تعادل از پشت کابین به کنار انتقال پیدا کرده این مشکل بیشتر دیده می شود. به شکل زیر توجه فرمایید :

نصب زنجیر جبران آسانسور

در صورت استفاده از اين کابلها می توان نقطه نصب اين کابل ها به کابين را در نزديک ترين نقطه به مرکز کابين در نظر گرفت. در چنين شرايطی بالانس کابين برقرار شده و در نتيجه کيفيت حرکت کابين، بدون کاهش ظرفيت واقعی و تحميل هزينه های اضافی، بهبود خواهد يافت. توجه داشته باشید که زنجیر جبران نباید به کف چاه آسانسور برخورد کند.

تاثیر زنجیر جبران آسانسور بر عملکرد آسانسور و نحوه محاسبه وزن آن

  هر چقدر وزن تعداد رشته های سیم بکسل آسانسور و طول چاه آسانسور بیشتر شود، عدم تعادل مابین وزن سمت قاب وزنه و سمت کابین، بیشتر خواهد شد. لذا از زنجیر جبران آسانسور برای ایجاد تعادل دینامیکی و مکانیکی مابین این دو سمت استفاده میشود. برای ایجاد  تعادل، یک سمت زنجیر جبران را به زیر کابین و قسمت دیگر آنرا به زیر کادر وزنه تعادل  و یا قاب وزنه نصب میکنند . در این حالت ، کابین در بالاترین و قاب وزنه در پائین ترین طبقه (یا بالعکس) متوقف میباشد .

عدم استفاده از زنجیر جبران آسانسور موجب مشکلات ذیل میگردد :

  سرخوردن سیم بکسل بر روی فلکه کششی    

    سائیدگی شیارهای فلکه اصلی    

    سائیدگی سیم بکسل ها      

    فشار زیاد به موتور آسانسور و گرم کردن آن  

    کاهش عمر مفید موتور    

    مصرف انرژی بیشتر

 

شرایط اجبار برای استفاده از زنجیر جبران  آسانسور چیست؟

معمولا استفاده از زنجیر جبران برای شرایط ذیل الزامی است:

1. اگر وزن سیم بکسل ها معلق، یشتر یا مساوی 20 درصد ظرفیت کابین باشد .

2. اگر وزن مجموع سیم بکسلها معلق بزرگتر یا مساوی 75 کیلوگرم یا معادل وزن یک نفر باشد .

3. اگر طول مسیر حرکت کابین ( تراولینگ ) بیشتر از 100 فوت یا 33 متر باشد .

4. اگر تعداد توقف در یک پروژه آسانسوری بیشتر از 10 توقف باشد به عبارتی از 27 الی 30 متر بیشتر باشد .

 

نحوه محاسبه وزن زنجیر جبران به شرح ذیل است:

 نصف وزن تراول کابل + وزن بکسل های معلق


محمد رضا عبداله زاده